www.apicultura.ucoz.ro

Meniu site
Sondajul nostru
Evaluează site-ul meu
Total răspunsuri: 7
Statistici

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0

Primii pasi in apicultura

 

-         Apicultura este o pasiune care aduce multe satisfactii celor care o practica.          

-          Pasionatii acestui domeniu de activitate, sunt cei care iubesc albinele, natura si    produsele naturale.

-         La inceput se porneste cu un numar limitat de stupi (1,2 sau 3), pana cand stuparul va incepe sa desluseasca tainele acestei meserii. De preferabil ar fi sa invatam de la un alt stupar, mai vechi in meserie decat noi.

-         Trebuiesc studiate cartile de specialitate, unde vom gasi lucrarile necesare de intretinere a stupului, pe fiecare luna in parte.

-         Vom incepe sa vi le prezentam chiar  pe acest site.

 

 Organizarea unei stupine

Stuparii incepatori sunt pusi in fata unor dileme care la prima vedere sunt greu de finalizat.

Procurarea de stupi, familii de albine, tot felul de echipamente si materiale apicole nu sunt probleme a caror rezolvare inseamna numai o simpla bataie din palme.

Totul trebuie facut cu atentie dupa o prealabila documentare si mai ales cu multa tenacitate.

 

Alegerea vetrei stupinei

Se face pe baza mai multor criterii.

Raza de zbor a albinei este de 3 km.

Aceasta suprafata, trebuie sa asigure un cules bogat, intins pe toata durata sezonului activ.

Pe o vatra nu se instaleaza mai mult de 30 familii de albine, tinand seama ca o familie consuma in decursul unui an apicol 90 kg de miere si 30 kg de polen. Asta ca sa nu mai punem la socoteala si cantitatea de produse marfa pe care speram sa le obtinem.

De obicei intr-un an bun se pot realiza de la un stup 25-30 kg miere, 800 g ceara si 3-4 kg polen.

Amplasarea stupinei se face pe o vatra care este insorita primavara si toamna, departe de surse poluante, in locuri linistite, departe de drumuri intens circulate si de ape curgatoare mari.

Stupii de albine se aseaza cu urdinisurile orientate spre sud-est, la o distanta de 2 m pe rand si 4-5 m intre randuri.

Intre doua stupine vecine,trebuie sa fie o distanta de 2-3 km, asta in functie de potentialul melifer al zonei.

 

Alegerea tipului de stup

Stupii sunt de doua feluri: stupi orizontali si stupi verticali. De orice tip ar fi, toti sunt buni pentru practicarea apiculturii.

Trebuie sa fie rezistenti, bine incheiati, realizati dupa standard, si nu in ultimul rand incapatori.

Prin alegerea stupilor, trebuie sa asiguram la albine conditii de viata cat mai apropiate de cele din natura. Productia de miere, pastura, polen, ceara, propolis, depinde in mare masura si de tipul de echipament apicol folosit, cat si de calitatea acestuia.

Nu se porneste la drum cu stupi din vechituri.

Consultand stuparii din zona voastra veti putea aprecia ce tip de stup veti alege. Un stup orizontal se va preta mai bine unui stuparit stationar,iar unul vertical cu magazine sau unul multietajat unui stuparit pastoral.

La fel si zona in care aveti amplasata stupina are o mare influienta. Pentru sudul tarii unde albinele au o dezvoltare de primavara mai accelerata se recomanda stupii multietajati, iar in zonele de deal, montane si nordice, stupi verticali cu magazine cat si stupi orizontali. Avantajele si dezavantajele ce decurg din folosirea unui anume tip de stup trebuie foarte bine cantarite.

 

Procurarea familiilor de albine

La cumparare trebuie avut grija ca acestea sa fie destul de puternice (7- 8 faguri, din care 5 - 6 cu puiet), intr-o perfecta stare de sanatate si cat mai adaptate zonei in care doriti sa le instalati.

Si roiurile sunt bune cu conditia sa aiba albina multa (1,5 kg) si apoi sa fie dotate cu o matca tanara si prolifica. Este recomandat ca roiurile de albine sa fie instalate in stupi noi, pe rame cu faguri necladiti, pentru ca asa vom putea evita bolile.

Aceste cerinte sunt minime, urmand ca la urmatoarele achizitii sa aveti in vedere si alte aspecte care tin mai mult de experienta avuta.

Lucrari necesare pentru intretinerea familiei de albine.

     Ianuarie
  Ianuarie este jumãtatea iernii, cea mai rece lunã, încât rãmân înghetate în tãcere albã luncile, câmpiile si pãdurile dezgolite de vesmântul lor, peste tot în jur e tãcere si liniste.
În viaþa albinelor iernarea este o perioadã deosebit de dificilã. Pe mãsurã ce temperatura scade, albinele se strâng tot mai mult una lângã alta si una sub alta, precum tiglele pe acoperisul caselor pentru ca ghemul format de ele sã-si micsoreze suprafaþa cât mai mult spre a pãstra cãldura produsã în interiorul ghemului un timp cât mai îndelungat. Aceastã cãldurã necesarã supravieþuirii familiei în timpul iernii este produsã prin consumul mierii din faguri si prin miscãri ale aripilor si abdomenului. Cãldura se mentine un timp mai îndelungat în interiorul ghemului pentru ca albinele ce se aflã la suprafaþa lui se aseazã asemenea solzilor de peste formând un strat protector care se numeste coaja ghemului. Este important de asigurat ventilatia corectã, curãtind în caz de necesitate zãpada si straturile de gheatã de la urdinisuri precum si potecile în stupinã.
  Un apicultor atent este obligat sa atragã atentie la aparitia unor zgomote suspecte în familiile de albine:
  Aceste zgomote pot fi cauzate de pãtrunderea în stupi a soarecilor. Controlul stupilor si acordarea ajutorului necesar familiei în cauzã este obligatoriu.

Este bine de stiut:
 - cã un cuib bine organizat si cu suficiente rezerve de miere si pãsturã este garantia unei bune iernãri si invers;
 - cã în luna ianuarie o familie de putere medie consumã 900g miere;
 - cã o familie medie degajã pe tot timpul iernii peste 5 l de apã;
 - cã pitigoiul deranjeazã iernatul albinelor prin ciocãnitul la urdinis si vânarea albinelor agitateFormularul pentru autentificare
Coşul de cumpărături
Coşul de cumpărături este gol
Căutare
Calendar
«  Octombrie 2018  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Arhiva materialelor
Prietenii site-ului
  • Creaţi un website gratuit
  • Desktop Online
  • Jocuri Online Gratuite
  • Tutoriale Video
  • Toate Tag-urile HTML
  • Kit-uri de Navigator

  • Copyright MyCorp © 2018